Annemarie Jansen over haar Nature Spirit Walk

  • Bekijk de omgeving goed en zoek een boom uit waar je een klik mee hebt.
  • Neem vooraf de tijd om de boom goed te observeren.
  • Leer de boom beter kennen.
  • Schrijf alles wat je ziet, voelt en ruikt op…

We zijn beland bij de derde opdracht van de allereerste wandeling van Nature Spirit Walks Nederland.
Op een herfstige zaterdagmiddag wandel ik door de prachtig kleurende Kaapse Bossen bij Doorn met een voor mij grotendeels onbekend groepje mensen. Gekgenoeg voelt het na een paar minuten al als heel natuurlijk en vertrouwd.

Ik maak kennis met een boom waarmee ik een klik heb en mag deze ongegeneerd observeren en tekenen. Voel me bijna een voyeur. Al heb ik vaker in natuurgebied iets in locatietheaterwereld mogen doen, het werkelijk beschrijven en tot in detail natekenen van een boom heb ik nog nooit meegemaakt. Eerlijkgezegd ook niet de moeite genomen het te proberen want ‘tekenen of schilderen kan ik toch niet’, bedacht ik altijd maar.

Maar wat is het goed en vooral heerlijk dit te doen. Er is immers niemand die straks mijn tekening gaat be- of veroordelen. Het krassende geluid van het potlood op het schetsblokje dat we kregen is al een plezier op zich, vermengd met geruis en geritsel van bladeren en een blaf van een hond in de verte.
Als mijn klapstoeltje zachtjesaan met een poot wegzakt in de bosgrond waardoor ik schever dan mijn boom… mijn vingers verkleumen waardoor mijn getekende blaadjes steeds grilliger qua omvang en scherpte.. . werp ik een blik rechts van mij en observeer op enkele tientallen meters mijn buurvrouw uit ons groepje. Herinner me het gevoelige gedicht dat zij zojuist al wandelend schreef en ons spontaan kort vooraf aan deze opdracht voordroeg.

In deze middag ontstaan werkelijke parels.. ontdekken of herbeleven we hoe prachtig en verwonderlijk de natuur is. En dat zo dicht bij huis.

Wegdromen of nog verder verkleumen lukt me nog net niet want ineens klinkt een schel fluitje van organisator en bedenker van deze inspiratiemiddag, Manuela. Straks wordt het donker en het wordt steeds kouder dus een veilig moment om nu het bosgebied zachtjesaan te verlaten.

Er valt nog veel en veel meer tot in detail te beschrijven over deze door Manuela van Prooijen-Verweel uiterst zorgvuldig bedachte en georganiseerde eerste Nature Spirit Walk. Maar mijn verhaal wordt dan nog langer en veel beter is het zelf met alle zintuigen te gaan ervaren wat zo’n inspiratiewandeling in de natuur met je doet.

Nu, een dag later, voel ik nog steeds de tinteling op mijn gezicht en de kalmte in mijn lijf. Vanmorgen ontdekte ik een spinnenweb in mijn badkamer en ging zowaar uitgebreid aan het observeren in plaats van haastig wegboenen van het spinnenkunstwerk.

Dank Manuela voor deze nieuwe inspiratie, ik verheug me op de volgende natuurontmoeting!

Annemarie Jansen
Deelnemer Nature Spirit Walk “Natuur als kunst”

Laat een reactie achter

Nature spirit Walks 9 november 2019